de cijfers en de feiten

Er wordt ons heel vaak naar de cijfers gevraagd van ons verbruik. Wij vinden dit best moeilijk omdat ieder huis met de daarbij behorende huishoudens weer anders zijn. Om toch een inzicht te geven in deze cijfers zullen we de cijfers van ons eigen verbruik hier gaan vermelden. Let wel deze cijfers kunnen er in een andere huishoudelijke situatie dus ook anders uitzien. Zo hebben wij b.v. altijd met een dubbel cv systeem gedraaid dit omdat zowel ons huis als de schuur (werkplaats en geluidsstudio) een eigen cv ketel hadden. Dit maakte voor ons het jaarlijkse kostenplaatje al duurder ten opzichte van een standaard gebruiker met 1 cv installatie. Tevens is het zo dat als je al een goed geïsoleerd huis hebt de kosten in verhouding ook lager zullen zijn.

De 2e reden om met cijfers te komen is omdat een aantal mensen beweren dat ons systeem niet kan werken ofwel niet te betalen is. Zij gaan er namelijk klakkeloos op papier vanuit  dat 1 m3 gas gelijk staat voor 9.7 kWh elektriciteit. Hier komen we later nog even op terug.

Hieronder staan onze gegevens vermeld van Mei 2014 tot heden. Onze jaarrekeningen lopen van Mei t/m Mei. Het jaar 2015/2016 was een uitschieter omdat we dat jaar 3 maanden een elektrische auto hadden en 1 van onze kinderen even tijdelijk bij ons heeft gewoond.

Ons verbruik met gas en elektriciteit 2014/2015

elektriciteit 4.703 kWh en gas 3.568 m3

ons verbruik met gas en elektriciteit 2015/2016

elektriciteit 5.414 kWh en gas 4.682 m3

Ons verbruik met gas en elektriciteit 2016/2017

elektriciteit 4.360 kWh en gas 4.153 m3

Onze verbruikshistorie 2017/2018 Dit was voor ons het overgangsjaar van gas naar elektrisch.

In Oktober 2017 is ons huis al van het gas gegaan maar, de schuur draaide dat jaar nog wel op de eigen cv ketel (gas gestookt). Dat jaar pakte dan ook duurder uit omdat je zowel de vaste lasten voor gas als Electra  moest betalen. Ook moesten de kinderziektes nog uit ons eigen systeem gehaald worden. Er komt namelijk wel iets meer bij kijken dan 2 boilers ophangen en de stekkers in het stopcontact steken. In April 2018 hebben wij ons definitief van het gas af laten sluiten en ging het slot erop. We hadden de winter goed doorstaan ondanks een aantal nachten met -10 en durfden het wel aan om ook in de toekomst geheel over te stappen op ons eigen systeem. Ons verbruik zag er dat jaar als volgt uit.

Elektriciteit 16.452 kWh en gas 1.580 m3

Ons totaal verbruik van Mei 2018 t/m December 2018 is 6.300 kWh

We zijn er voor dit jaar vanuit gegaan dat we ongeveer 16.500 kWh nodig zullen hebben in het totaal plaatje. Dit is omgerekend  2,8  maal 4.234 m3 = 11.855 kWh. (vervang gas) en daarbij nog 4.645 kWh voor overig  gebruik komt samen uit op 16.500 kWh. Als je dan berekend dat we er tot nu 6.300 Kwh van verbruikt hebben dan hebben we nog 10.200 kWh te besteden tot Mei 2019. Dit lijkt veel maar heb je ook wel nodig als je nog een koude periode krijgt. De winter is namelijk nog niet ten einde. Tevens draait onze schuur nu ook mee op ons eigen systeem hierbij wel rekening houdend dat we deze niet meer 24 uur p.d. mee verwarmen maar, alleen als we daar bezig gaan. Op deze manier besparen we al veel op de kosten. Als je er van uit gaat dat gas gemiddeld 0,65 cent de m3 meter kost en elektra gemiddeld 0,22 cent kWh dan kom je ongeveer op hetzelfde uit want wij hebben 3 kWh nodig om 1 m3 gas te vervangen.

Ook hebben wij in Mei 2018 een nieuw contract afgesloten waarbij we nu Groene Stroom  Zeker Altijd Daltarief  hebben voor 5 jaar vast. Hierdoor kopen wij dan ook goedkoop in  0,20 cent tot 10.000 kWh  en boven de 10.000 kWh 0,14 cent. Het loont dus zeker om met je leverancier te onderhandelen net als bij je zorgverzekering om goedkoper uit te zijn.. In ons geval besparen we ongeveer 600 euro op jaarbasis

Nu nog even terug komend op de berekening van onze geleerden. Die beweren dat je voor 1 m3 gas 9.7 kWh elektriciteit nodig bent. Als je dan een rekensommetje maakt van ons verbruik met gas over de periode 2014 /2018 dan blijft het gemiddelde van 4.234 m3 gas verbruikt op jaarbasis . Dit zou dan  overeen  moeten komen met 9.7 maal 4.234 m3 = 41.069 kWh. Let wel deze cijfers gaan alleen over het gas verbruik daar boven op komen dan nog onze jaarlijkse kosten van het elektra in ons geval zou dat 4.825 kWh per jaar zijn. in totaal zouden wij dus uitkomen op 45.894 kWh per jaar om ons systeem te laten draaien ten opzichte van ons gasverbruik en overig verbruik, dus zeggen deze geleerden veel te duur het kan niet werken het is een onzin verhaal.

Iedereen mag rekenen, oordelen en een mening hebben maar onze cijfers zijn feiten die aantoonbaar zijn in de praktijk. Daar gaat het naar ons inzien in dit land ook fout. We vertrouwen veel te veel op mensen die alleen maar rekenen. Stop daar nou eens mee en ga iets uit proberen in de praktijk want daar ga je zien dat cijfers op papier iets anders zeggen dan feiten in de praktijk. En wij zitten echt niet in de kou maar gewoon met 20 graden in de kamer.

Ondertussen proberen deze  mensen ons in een negatief daglicht te stellen bij zowel de media als de politiek. Vraag ons niet waarom ze dit doen want ze zijn uitgenodigd om ons systeem in ons huis te zien werken maar, weigeren bij voorbaat omdat volgens hun berekeningen  ons systeem nooit zou kunnen werken en veel te duur zou zijn. Deze mensen promoten de warmtepompen want dat zou het zijn. Nou niet dus warmte pompen kosten een hoop geld en je moet voor je een warmtepomp neemt eerst je huis potdicht isoleren wat in veel gevallen al een vermogen kost. Daarboven op moet je ook nog een gebalanceerde ventilatie systeem aan laten leggen om je huis geforceerd te kunnen laten ventileren. Kortom je bent al een vermogen kwijt voor je aan een warmtepomp kunt beginnen. Warmte pompen zijn een prima optie als je een nieuwe woning laat bouwen. Ons systeem is dan ook gebaseerd op bestaande en m.n. oudere woningen. Wij hebben alleen de gasgestookte cv vervangen voor een elektrisch gestookte cv (door middel van boilers) die gewoon aangesloten zijn op het bestaande cv systeem. Tot nu toe betalen wij ongeveer hetzelfde als zijnde we stookten met gas. Ons voordeel is dat we geen grote investeringen en aanpassingen hebben uitgevoerd maar wel al van het gas af zijn. We gaan nu bezig om ons huis beter te isoleren dit doen we stapje voor stapje en op deze manier drukken wij de maandkosten ook stapje voor stapje naar beneden. Want laten we wel bedenken het is voor het overgrote deel van de mensen gewoonweg niet haalbaar om je wat oudere woning om te bouwen naar een tochtdicht huis met geforceerde ventilatie en een lawaaierige warmtepomp die je in het totaal een vermogen heeft gekost.

ja waar gaan we dan heen als we voor verandering streven in dit land. Volgen we de mensen met hun rekensommetjes of gaan we ook eens luisteren en kijken naar wat mensen te zeggen hebben die niet rekenen maar, iets uitvoeren in de praktijk wat haalbaar en betaalbaar kan worden voor iedereen en boven al HET WERKT

 Jaarcijfers 2018/2019

Onze jaarcijfers zijn bekend. Dit is het eerste voorledige jaar zonder gasaansluiting. We waren er van uitgegaan dat we ongeveer 16.500 kWh nodig zouden hebben om ons gehele huis en schuur (werkplaats en geluidsstudio) te voorzien van warmte, elektra en warm water. En ja het is gelukt we zijn uitgekomen op 16.191 kWh. In deze berekening zit dus ook ons normale gemiddelde elektrische verbruik van 4.824 kWh. Waar zijn we dan op uitgekomen qua verwarmen en tapwater van ons huis en gedeeltelijk de schuur 16.191 kWh - 4.824 kWh = 11.367 kWh.

We hebben afgelopen jaar wel ontdekt dat opslaan van elektriciteit in accu's een slecht rendement geeft t.o.v. terug leveren aan het net. Dit heeft te maken met het feit dat als je stroom zelf opslaat,  je in de zomermaanden je overcapaciteit niet kwijt kan als je accu's vol geladen zijn en in de winter maanden kom je stroom te kort omdat  je zonnepanelen praktisch niks opleveren en je dus afhankelijk bent van het energiebedrijf

Jaarcijfers 2019/2020

15.693

Jaarcijfers 2020/2021

13.400

Kostenschatting van het systeem