ons elektrische net met zonnepanelen 

 

 

Onze site gaat met name over hoe we met ons allen goedkoop van het gas af kunnen.

Via deze weg willen we ook graag onze ervaring delen over ons elektrisch systeem. Let wel dit systeem staat geheel los van ons gasloos project. Wij zijn in 2014 begonnen met de aanschaf van 12 zonnepanelen. Dit omdat we zelf wilden kijken hoe ver je met een huishouden kunt komen op zonnepanelen. Wij hebben ze dan ook zelf aangeschaft en geplaatst en leveren niets aan het net terug. Wij slaan de energie zelf op in semi tractie batterijen en gebruiken de stroom dus geheel voor ons eigen gebruik en experimenten.

Onze zonnepanelen zijn niet  traditioneel aangesloten maar, parallel en in serie. Dit om een zo'n hoog mogelijk rendement te verkrijgen. Sluit je alle panelen namelijk in serie aan en er zit een zwakke plek tussen dan levert het gehele systeem minder opbrengst. Bij een parallel aansluiting heb je hier geen last van. De stroom die we opwekken wordt opgeslagen in semi tractie batterijen. Deze batterijen staan in groepjes van 4 in serie gekoppeld op 48 volt. In totaal hebben we 4 groepen die een gezamenlijk vermogen van ongeveer 50  kWh kunnen opslaan. Deze 16 semi tractie batterijen hebben ons 3000 euro gekost inclusief aflevering aan huis.

Deze stroom wordt doormiddel van onze eigen ontworpen omvormer rechtstreeks aan onze eigen woning geleverd. Dus niets gaat naar het net. Ons systeem is tevens zo ontwikkeld dat we bij een tekort van eigen stroom automatisch terug schakelen op het net. Bij voldoende stroom schakelt het systeem ook weer automatisch over op ons eigen systeem.

 

Het rendement van opslaan in batterijen is op  dit moment nog niet rendabel want je  kunt alle energie in de zomer niet opslaan en in de winter kom je te kort. Dit heeft mede te maken met het feit dat de batterijen die wij gebruiken niet volledig ontladen kunnen worden. Dus salderen op het net is op dit moment rendabeler, omdat je alle energie terug levert en dus niks weg gooit. Let op onze jaar rekening over 2018/2019 is dus ook zonder de opbrengst van de zonnepanelen. Het komende jaar gaan wij deze er wel bij inrekenen.