ons elektrische net met zonnepanelen 

 

 

Onze site gaat met name over hoe we met ons allen goedkoop van het gas af kunnen.

Via deze weg willen we ook graag onze ervaring delen over ons elektrisch systeem. Let wel dit systeem staat geheel los van ons gasloos project. Wij zijn in 2014 begonnen met de aanschaf van 12 zonnepanelen. Dit omdat we zelf wilden kijken hoe ver je met een huishouden kunt komen op zonnepanelen. Wij hebben ze dan ook zelf aangeschaft en geplaatst en leveren niets aan het net terug. Wij slaan de energie zelf op in semi tractie batterijen en gebruiken de stroom dus geheel voor ons eigen gebruik en experimenten.

 

Onze zonnepanelen zijn niet  traditioneel aangesloten maar, parallel en in serie. Dit om een zo'n hoog mogelijk rendement te verkrijgen. Sluit je alle panelen namelijk in serie aan en er zit een zwakke plek tussen dan levert het gehele systeem minder opbrengst. Bij een parallel aansluiting heb je hier geen last van. De stroom die we opwekken wordt opgeslagen in semi tractie batterijen. Deze batterijen staan in groepjes van 4 in serie gekoppeld op 48 volt. In totaal hebben we 4 groepen die een gezamenlijk vermogen van ongeveer 50  kWh kunnen opslaan.

 

Het rendement van opslaan in batterijen is op  dit moment nog niet rendabel want je  kunt alle energie in de zomer niet opslaan en in de winter kom je te kort. Dit heeft mede te maken met het feit dat de batterijen die wij gebruiken niet volledig ontladen kunnen worden. Dus salderen op het net is op dit moment rendabeler, omdat je alle energie terug levert en dus niks weg gooit. Let op onze jaar rekening over 2018/2019 is dus ook zonder de opbrengst van de zonnepanelen. Het komende jaar gaan wij deze er wel bij inrekenen.

 

Vanaf Mei 2023 zijn we bezig geweest om onze semi tractie batterijen te vervangen door tractie batterijen. Deze kunnen wel geheel ontladen worden ten opzichte van semi tractie batterijen.

In totaal hebben wij er nu (September 2023) 3 geplaatst met een gezamenlijke opslagcapaciteit van ongeveer 70 kWh. deze batterijen worden rechtstreeks via (op dit moment) 20 zonnepanelen gevoed. onze overige 20 panelen leveren op dit moment nog terug via het net maar het is de bedoeling dat deze  panelen volgend jaar ( in de wintermaanden) ook onze batterijen mee op gaan laden. wij willen erin de toekomst naar toe dat we in de zomermaanden met 20 panelen terug gaan leveren en 20 panelen om te laden en in de wintermaanden met 40 panelen de batterijen op pijl kunnen houden.

Op dit moment is het dan ook mooi om te zien dat we voorledig off grid draaien en wachten we rustig af hoe lang we dit vol kunnen houden voor dit jaar. Ons CV systeem blijft nog wel via het net lopen omdat je hiervoor gewoon te veel stroom nodig hebt in de koude wintermaanden

Helaas mogen wij nog steeds geen gebruik maken van kleinschalige windenergie omdat hier nog steeds geen beleid voor is in onze gemeente. Dit zou echter wel een mooie oplossing zijn om ook in de wintermaanden de batterijen door zowel  zon als wind energie van voldoende stroom te kunnen blijven voorzien.