Ons doel

 

 

Ons doel is om een betaalbaar systeem voor iedereen op de markt te krijgen wat op onze huidige infrastructuur van het elektrische net kan werken. Wij hopen via deze weg dan ook dat zowel de media als wel bedrijven ons willen gaan steunen om dit doel te bereiken. Het belangrijkste punt is namelijk dat we met heel Nederland van het gas af moeten. Met onze toekomstige systemen zullen we dan ook rekening moeten houden dat onze elektrische infrastructuur het ook moet kunnen verwerken.

 

We zien dit systeem dan ook als een alternatief voor het aardgas. Met als doel dat mensen meer keuzes hebben dan alleen de huidige systemen. We geven voor de duidelijkheid een aantal voorbeelden

 

Ons systeem

is gebaseerd op het huidige netwerk met een normale huisaansluiting. Dit kan zowel een 1 fase als een 3 fase aansluiting zijn. Het stroomverbruik zal uiteraard hoger worden zonder gas maar, door de manier van werken wordt het elektriciteitsnet  niet overbelast. De kosten voor het extra stroomverbruik worden grotendeels gecompenseerd door het feit dat je geen gasaansluiting meer hebt  en hiervoor dus ook geen kosten meer hoeft te betalen.

 

Doorstroom elektrische verwarmingsketel

 Als heel Nederland morgen over zou stappen op een doorstroom elektrische verwarmingsketel dan zitten we met ons allen in de kou. Omdat ons elektrische netwerk zoveel stroom tegelijk niet kan leveren. Hiermee willen we niet zeggen dat zo'n doorstroom elektrische verwarmingsketel niet goed zou zijn maar, ons huidige netwerk zou dat gewoon niet aan kunnen 

 

Warmte pompen

Warmte pompen kunnen alleen in een super goed geïsoleerd huis met vloerverwarming draaien. Dan nog moet je hopen dat de winter niet al te koud is want ook dan ben je niet zeker van een warm huis. De afgelopen tijd hoor je steeds vaker dat het systeem met een warmte pomp gefaald heeft. Bijkomend probleem is hoeveel % van de bestaande woningen zijn zo goed geïsoleerd om voor zo'n systeem te  kunnen kiezen. Tenzij je eerst een vermogen in de isolatie van je huis moet stoppen.

Waterstof

Waterstof zal hoogst waarschijnlijk wel de toekomst worden. Dit product kan via onze huidige infrastructuur van gasnetwerk leidingen de woning bereiken. Helaas zal dit wel een duur product worden in de zin van dat je heel veel stroom nodig hebt om waterstof te kunnen maken. Helaas kan je stroom niet vervoeren via een gasleiding en waterstof wel. En als je gebruik kunt maken van het bestaande netwerk is dat ook weer goedkoper dan een geheel nieuwe infrastructuur bedenken en aanleggen voor het gehele land

 

 

Wij willen u bij deze dan ook graag het verschil laten zien in wat een gemiddelde warmtepomp systeem verbruikt en wat ons systeem gebruikt. Deze informatie is gewoon te vinden als je even googelt op het net.

Bij onderstaande berekeningen wordt geen gebruik gemaakt van alle overige apparaten in huis zoals wasmachine, oven, koelkast en ga zo maar door.

Als we voor deze producten het landelijk gemiddelde aanhouden komt er nog 2.730 kWh per berekening bovenop en kom je op het volgende uit.

 

Berekening 1 – WP brinewater/water, monovalent 100% :  op jaarbasis alleen voor het verwarmen en tapwater gebruik ongeveer 6.950 kWh + 2.730kWh = 9.680 kWh per jaar

Berekening 2 – WP brinewater/water, mono energetisch 80% : op jaarbasis alleen voor het verwarmen en tapwater gebruik ongeveer 7.528 kWh + 2.730 = 10.250 kWh per jaar

Berekening 3 – lucht/water warmtepomp, monovalent 100% : op jaarbasis alleen voor het verwarmen en tapwater gebruik ongeveer 7.734 kWh + 2.730 = 10.464 kWh per jaar

Let wel om gebruik te kunnen maken van een warmtepomp die in aanschaf tussen 10.000 en 20.000 euro kost moet je een potdicht geïsoleerd huis bezitten die ook nog eens voorzien moet zijn van balansventilatie wat ook energie gebruikt (die in bovenstaande berekening niet is meegenomen).

 

Dit jaar 2021 was onze jaarafrekening 13.400 kWh – 4.500 kWh = 8.900 kWh voor het verwarmen en tapwaterverbruik. Wij zijn sinds 2018 bezig om ons huis stukje bij beetje beter te isoleren door middel van dubbel glas en dakisolatie onze kosten kunnen dus nog steeds omlaag ten opzichte van de warmtepomp want die heeft alles al voor elkaar qua isolatie. Ook zijn we sinds Juli 2020 bezig met zonnepanelen die terug leveren aan het net.

Veel gestelde vraag is of  het energienet ons systeem wel aan kan dan is het antwoord ja want wij verbruiken niet veel meer elektriciteit dan de warmtepomp en wij maken daarbij ook geen gebruik van krachtstroom of overbelasting van het netwerk maar van een traditionele 1 fase aansluiting waarvan er maar 1 groep gebruikt wordt voor het verwarmen.