het begin

 

Ons verhaal begint in 2016 toen wij tot de ontdekking kwamen dat er toch andere manieren moesten zijn om van het gas af te kunnen. zonder al te veel grote en dure aanpassingen in je woning

Warmte pompen zijn zeer kostbaar en hebben nog lang niet bewezen dat ze optimaal onder alle omstandigheden goed werken. En elektrische cv ketels die zoveel stroom ineens gebruiken dat als we die allemaal in huis zouden hebben onze infrastructuur het niet eens zou kunnen verwerken. Kortom allemaal leuk bedacht maar je kan je geld maar 1 keer uitgeven en dan wil je wel iets hebben dat betaalbaar is en ook werkt als het koud wordt.

Ons doel was, welke bestaande middelen hebben we binnen ons handbereik om zonder al te veel (dure) aanpassingen en met het bestaande netwerk, onze woning van het gas af te krijgen.

Wij zijn begonnen met onze warmwater voorziening. Deze hebben wij weer op een vertrouwde ouderwetse maar goed werkende manier toegepast door middel van een warmwater boiler. In ons geval hebben wij gekozen voor 120 liter wat ruim voldoende is voor onze gezinssituatie.

De volgende stap was overstappen op een kookeenheid die niet op gas werkt. in ons geval hebben wij gekozen voor inductie maar, keramisch of elektrisch behoren net zo goed tot de mogelijkheden.

De derde en laatste stap was de CV van het gas af. We waren er al snel uit dat ook dit via boilers moest gebeuren. Het heeft wel even geduurd maar het is ons uiteindelijk gelukt. En sinds oktober 2017 draait onze CV installatie inclusief de oude radiatoren op 2 elektrisch aangestuurde boilers. Wij hebben onze eerste winter goed doorstaan zelfs toen het buiten -10 graden was hield ons systeem het binnen op 20 graden. In April 2018 hebben wij ons van het gas af laten sluiten. Nu eind Oktober 2018 zijn wij bezig om ons systeem te perfectioneren en uit te breiden.